Nyheder

Et nyt forskningsprojekt i Grønland viser, at to ud af tre børn, der har behov for briller eller anden behandling af deres syn ikke bliver opdaget i tide. Nyt tiltag skal finde børn med synsproblemer hurtigere.

Flertallet af børn med synsproblemer bliver ikke opdaget. Det på trods af, at der i årtier har været tilbud om gratis synsprøver.

På psykiatrisk afdeling i Dronning Ingrids Hospital oplever man jævnligt, at unge indlagt for deres første psykotiske anfald også ryger hash. Men vi kan ikke tvinge dem i behandling, siger psykiater

Beboere i døgninstitutionen Ikinngut i Ilulissat får frataget deres selvbestemmelsesret, når personalet begrænser deres brug af Ipads og fratager dem deres snacks og cigaretter, konkluderer ombudsmanden.

Qeqqata Kommunia svinger sparekniven resten af året og i 2023. Alt fra herberger til vedligeholdelse af fodboldbaner bliver beskåret. Men kommunen planlægger stadig byggeri af to svømmehaller.

Borgerhenvendelser til handicaptalsmandsinstitutionen Tilioq er halveret i løbet af et år. Manglende handicaptalsmand kan være grunden til, at færre har kontaktet Tilioq, lyder det i årsberetningen.

De seneste fem år har der været i alt 364 specialklasseelever, der går i 10. klasse i hele Grønland. Af dem har 12 procent taget en afgangsprøve i et eller flere fag.

12 procent af specialklasseelever har deltaget ved afgangsprøver i et eller flere fag de seneste fem år. 8 procent af eleverne har gennemført det obligatoriske projektopgaveforløb. Det er et svigt af børn med særlige behov, mener handicaptalsmanden.

Qanorooq 02.05.2022

02-05-2022

Tilioqs konference 2022

Handicaptalsmandsinstitutionen Tilioq afholder konferencen 2. maj i Nuuk.