Nyheder

Anklageren i Ivaaraq-sagen går efter erstatning og frakendelse af retten til at arbejde i institutioner, hvor beboerne har brug for pleje. Overgrebene er ifølge anklageskriftet sket over en periode på halvanden måned.

Den såkaldte Ivaaraq-sag er sat til at begynde ved kredsretten i denne uge, og anklageren går efter en årelang foranstaltning til den tiltalte mand.

Anbragte inden for særforsorgen fik mandag en undskyldning af den danske regering for svigt og overgreb, som de blev udsat for på statens institutioner fra 1933-1980. Undskyldningen var også rettet mod de grønlændere med handicap, der var anbragt på Andersvænge ved Slagelse.

Der mangler data og viden omkring levevilkår for personer med handicap i Grønland. Det påpeger Tilioq i en rapport om beskyttelse mod seksuelle overgreb mod personer med handicap i boenheder.

I et svar til Najaaraq Møller (S) tilkendegiver Naalakkersuisoq for Uddannelser, Aqqaluaq Biilmann Egede, at Naalakkersuisut skal igang med afdækning og derefter etablering af sådan en uddannelse.

Kommunens sagsbehandling på handicapområdet skal forbedres, siger kommunaldirektøren i Kommuneqarfik Sermersooq efter en særdeles kritisk tilsynsrapport.

Rod, fejl og mangler præger handicapsager i Kommuneqarfik Sermersooq, har et omfattende tilsyn afsløret.

I Danmark har man siden 2006 tilbudt unge med særlige behov en ungdomsuddannelse STU (særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse) tilpasset til deres forhold. Medlemmet af Inatsisartut, Najaaraq Møller (S) vil gerne have undersøgt om man kan etablere lignende ungdomsuddannelse.

Ligestillingsrådet og SIK har rettet en skarp kritik mod socialstyrelsens beslutning om, at det kun er kvindelige medarbejdere, der har nattevagter på Ivaaraq. Socialstyrelsen anerkender kritikken og er klar til at skifte kurs.

Formanden for hovedbestyrelsen i SIK er utilfreds med beslutningen om, at det kun er kvinder, der har nattevagter på Ivaaraq. Det handler ikke bare om en ringere årsløn - det handler også om ligestilling, siger han.