Nyheder

Et DNA-match har resulteret i, at Grønlands Politi tirsdag aften kunne anholde en 62-årig mand for voldtægt begået mod en multihandicappet kvinde, som bor på institution Ivaaraq i Qaqortoq.

Et DNA-match har resulteret i, at Grønlands Politi tirsdag aften anhold en 62-årig mand for voldtægt begået mod en multihandicappet kvinde en institution i Qaqortoq.

Ivaaraq-sagen med den multihandicappede unge kvinde, som helt uventet fødte et lille barn, er efterhånden to måneder gammel. Politiet efterforsker fortsat.

En ny analyse af borgerhenvendelser til handicaporganisationen Tilioq viser, at Grønland er udfordret med at efterleve FNs handicapkonvention. Borgere lades i stikken, oplyser handicaptalsmanden, som konkret har fem anbefalinger.

Tilioq markerer handicapugen med at bringe unge med handicaps budskaber. Samtidig peger Tilioq på Norge som forgangsland efter et besøg i Oslo.

Handicaptalsmand, Anja Hynne Nielsen, mener ikke, at de afsatte midler på finansloven er nok til at dække de opgaver, som institutionen ifølge lovgivningen skal løfte.

Moderen til den multihandicappede kvinde, der fødte et barn, har stadig ikke besluttet sig for, om hun vil beholde datterens nyfødte barn. Jeg har på ingen måder forberedt mig på, at jeg skulle have et barnebarn. Jeg var indstillet på det modsatte: at jeg skulle miste mit barn, fortæller hun.

Personalet på handicapområdet skal have mere viden om, hvordan de i praksis kan forebygge problemstillinger, der er tilknyttet borgere med handicaps seksualitet.

Børnetalsmanden Aviâja Egede Lynge kritiserer tilsynsrapporten om institutionen Ivaaraq og pointerer, at indhentning af børneattester med jævne mellemrum ikke er nok for at sikre børn og andre mod overgreb

Efter at en 23-årig multihandicappet kvinde uventet fødte et barn, er kvinden imod sin mors ønske flyttet tilbage til døgninstitutionen Ivaaraq. Men moderens ønsker bør og skal høres, vurderer ekspert.