Nyheder

Fem til 10 procent af befolkningen er ordblinde - men der er ingen hjælp til dem, mener Grønlandske Handicaporganisationer.

Qanorooq 18.05.2020

18-05-2020

NIIK udtaler sig om ordblinde

Paraplyorganisationen for landsdækkende handicaporganisationer i Grønland mener, at kommunerne bør tage ansvar for ordblinde.

Langt om længe er der et screeningsværktøjet på vej, som skal screene børn fra 1.-3. klasse, der er i risiko for ordblindhed. Det oplyser Naalakkersuisoq Ane Lone Bagger.

Handicaptalsmand Christina Johnsen samt Tilioqs sekretariat rejser til Qaanaaq i denne måned på orienteringsrejse.

Ud fra de borgerhenvendelser, vi har fået fra Qaanaaq, er der et behov for Tilioqs besøg, siger Christina Johnsen.

Psykolog Else Poulsen, der er tilknyttet GUX-S i Qaqortoq mener, at der er meget hjælp at hente for ordblinde. En test er ikke afgørende, men et vigtigt element for at tilpasse hjælpen, siger hun.

Aviâja Paviassen er ordblind. Men da hun ikke er diagnostiseret, kan hun ikke få hjælp til at gennemføre en uddannelse. Hun finansierer derfor selv sine hjælperedskaber for at kunne følge med i undervisningen.

Der findes ingen ordblindetest, der forholder sig til grønlandske forhold og sprog. En test vil gøre det muligt at støtte børn med denne udfordring, fortæller rådgivningschef i Misi Sermersooq.

Qanorooq 12.05.2020

12-05-2020

Tilioq tager til Qaanaaq