Døve i Grønland har ikke mulighed for at komme i kontakt med relevante myndigheder: - Grønland er bagud i forhold til at sikre helt grundlæggende rettigheder for mennesker, som er døve. Grønland har ikke længere en døvekonsulent, ikke en døveskole, undervisning i tegnsprog eller tilstrækkelig adgang til tolkning, siger handicaptalsmand Anja Hynne Nielsen.
Efter en lille måned er FN nu klar med dommen over Grønlands behandling af landets handicappede. Og der er stor kritik - også af den lov, som snart skal i høring.
- Jeg har i mange år ikke vidst, hvorfor jeg er, som jeg er, hvorfor jeg tænker, som jeg gør. Det fortæller Seqininnguaq Poulsen, der er diagnosticeret med bipolar, ADHD og svær PTSD.
- Vi har i Naalakkersuisut noteret os at der er en række kritikpunkter. Vores formål er at skabe en god handicapstøttelov, som også er holdbar, derfor er mit departement igang med at endevende de kritikpunkter der er kommet frem, siger Naalakkersuisoq for børn og unge, Aqqaluaq Biilmann Egede (IA).
- Vi er enige om, at det fremlagte forslag ikke løser de grundlæggende strukturelle problemer på handicapområdet. Det vil ikke forbedre retssikkerheden eller forbedre vilkårene for mennesker med handicap i Grønland, siger handicaptalsmanden og handicaporganisationerne i en fælles pressemeddelelse.
Hvorfor ses ADHD og autisme som et handikap? Hvad er ulemperne, og de vigtigste fordele? En psykolog gav et informativt oplæg om diagnoserne og tog tilhørende med på en spændende rejse under et velbesøgt arrangement i Illorput i Nuuk, hvor AG’s reporter var med.
Medmindre man selv har autisme, ADHD og andre diagnoser inde på livet, ved man ofte ikke, hvad det indebærer. Det resulterer ofte i, at forældre til børn med usynlige handicap bliver misforstået, fortæller en forælder.
Man skulle tro, at det lå hos ham. Men Aqqaluaq B. Egede mener, at institutionen også har et ansvar for lovforslaget, som handicaptalsmanden har kaldt skuffende.
Der er mange barrierer i vores samfund, som forhindrer personer med handicap i at have en selvstændig hverdag. Det skal der sættes fokus på i uge 41.
Trods den nye lov har været flere år undervejs, og har fået utallige inputs fra eksperter på området, så er der tale om mere af det samme, mener handicaptalsmand.